A Perczelek

Jelen kiadvány előszavában – ami a szerző 2001-ben megjelent családtörténeti művének átdolgozott, új kiadása – szeretettel ajánlom a kötetet! Büszkén és örömmel teszem! Büszke vagyok arra, hogy városunk és a Perczel család története szorosan egybefonódott az idők során: lassan ötszáz évre, a 16. századra, a Magyar Kiráylság oszmán megszállása idejére nyúlik vissza, amikor az 1526. évi mohácsi csatavesztést követően a Völgység a török kézen álló szászivár felügyelete alá tartozott. Ezidőtájt, a század közepén érkezett a Perczel család első ismert őse, Hans Perzl az országba. Örömmel tölt el, hogy Bonyhád Város Önkormányzatának kiadásában egy olyan kötetet mutathatunk be Önöknek, amely úgy állít emléket a múltnak, hogy eközben a jelenre is fókuszál.

Ugyanis a Perczel-hagyaték ápolása, gondozása része a mindennapjainknak. Ma már méltó környezetben fogadja az érdeklődőket Perczel Mór honvédtábornok szülőháza. A Perczel Kúria felújítása az elmúlt évek egyik legfontosabb beruházása volt, amelyet Magyarország Kormányának támogatásával valósíthattunk meg. Jelentőségét tekintve hasonló értéket képviselt a 2022 novemberében átadott Ermel-Vojnits Mauzóleum. A Minsizterlnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának jóvoltából megújulhatott a magyar műemléktár és Bonyhád értéke: Ermel-Vojnits Erzsébet, a bácskai nemes bajsai Vojnits Barnabás és a bonyhádi Perczel Etelka gyermekének végső nyughelye, valamint a környező Perczel családi síremlékek és természeti környezetük. Az említett két épület mellett még számos, a Perczel család történetét bemutató állandó emlékszoba és színvonalas időszaki kiállítás őrzi a város egykori dicső lakóinak tetteit, szellemiségét.

„Nehéz szavakba önteni, hogy mennyire örülök a látottaknak! Ma még inkább azt érzem – amit egész eddigi életem során -, hogy felelősség Perczelnek lenni, kötelezettséget és belső tartást ad az ősök tisztelete. A maihoz hasonló események pedig újból megerősítik bennem, hogy Bonyhád méltó módon ápolja a családom épített és szellemi örökségét. Köszönet érte!” – a fenti mondatok 2021. június 16-án hangzottak el Perczel András Széchenyi-díjas kémikus professzor úrtól a megújult Perczel Kúria átadása alkalmából tartott programon. Akkor és most is úgy érzem, hogy Bonyhád méltóvá vált a „Perczelek Városa” címhez!

 

Filóné Ferencz Ibolya

Bonyhád Város Polgármestere

A könyv megvásárolható a Solymár Imre Városi Könyvtárban, nyitvatartási időben.

2023.

Könyv megjelenése

2023.06.16.

Könyv bemutatása

Igen

Kapható még?