Lázár Zsófia tollából:

Ismered a Négyszögletű Kerek Erdő lakóit? Már hallom is a választ, „Micsoda kérdés! Hát persze! Ki ne ismerné őket!” Azért csak tovább faggatózom. „Na, de láttad is őket? Találkoztál velük? Személyesen? Hmm. Na ugye, hogy nem.

Persze, hogy nem, hiszen a mesében laknak. Lázár Ervin meséiben, és mindannyiunk szívében, hiszen te is, én is rajtunk nőttünk fel, illetve mikor felnőttünk, őket olvasva talán kicsit újra gyerekké váltunk. Akkor újra megkérdezem: „Találkoztál is velük?” Hááát…Úgy érted, élőben?

Valahogy úgy. Nem egészen, de majdnem. A megszólalásig élőben, ahogy mondani szokás. Mintha valaki átment volna értük innen a valóságból a mesébe, és kiszabadította volna őket. Tényleg? Bizony.

Az a valaki pedig nem más, mint Megyeri János szobrászművész. Megyeri János, amikor Pécelre költözött s megtudta, Lázár Ervin, a nagy meseíró sokáig e helyen élt és alkotott, úgy gondolta, valami nagyszabású, maradandó művel szeretne adózni emlékének.

Hosszas előkészületek, és fáradságos, szívvel-lélekkel-szakértelemmel végzett munka eredményeként nemrég elkészültek az életnagyságú figurák, Dömdödöm, Szörnyeteg Lajos, Ló Szerafin, Vacskamati, Mikkamakka, Nagy Zoárd, a lépegető fenyőfa, s az én személyes kedvencem, Maminti, a kicsi zöld tündér „virágkörüli“ útra indulnak, vándorkiállítás formájában. S hogy el ne vesszenek, nem maradhatnak kíséret nélkül: maga az alkotó, édesapám, Lázár Ervin is velük tart, jobban mondva az ő megszólalásig hasonló, élethű szobor mása, mely természetesen úgyszintén a művész, Megyeri János keze munkáját dícséri.

Egyedülálló kiállítás, a Négyszögletű Kerek Erdő mesekiállítás, várja a gyerekeket és a felnőtteket a Solymár Imre Városi Könyvtárban, ahol találkozhatnak Lázár Ervin könyvének életnagyságú szereplőivel.

Megtekinthető 2022.05.30.-2022.06.08. között!

Hétfő, szerda, csütörtök, pntek: 9:00 – 17:30
Kedd: 13:00 – 17:30
Szombat: 13:30 – 17:30

Csoportok bejelentkezését előre várjuk, a 74 / 451 – 834-es telefonszámon.